Важни здравни дати в живота ни

Важни здравни дати в живота ни

Един кратък списък със задължителните прегледи през различните етапи на нашия живот
Важни здравни дати в живота ни

Няма никакво съмнение, че профилактиката е едно от основните условия, за да сме по-здрави и да хващаме проблема още, докато е безобиден. Абсолютно същото мнение споделя и един от най-популярните лекари в САЩ - Мехмет Оз, който има и собствено телевизионно здравно шоу Тhe Dr. Oz Show, като същото е продуцирано от самата Опра Уинфри. Оз е с турски корени и е кардиолог по образование, а сред редовните теми в своите телевизионни дебати са тези, коментиращи важността на връзката между пациент и медик. За него трите основополагащи въпроси, чиито отговори всеки личен лекар трябва да знае са:

1. Какви са били заболяванията ви до този момент (но не му спестявайте нищо от вашия здравен статус)?
2. Кои са най-често срещаните оплаквания и болести срещани при членовете на вашето семейство?
3. Има ли близък роднина, който е починал преди да навърши 65 години и каква е причината за това?

Според популярния медик тези факти само ще помогнат, за да може джипито да ви насочи към рисковите за вас фактори и наложителните изследвания, които трябва да си направите.
А за наше улеснение д-р Оз прави и точен график с екзистенц минимум от тестове, на които всеки ценящ здравето си човешки индивид е редно да се подложи между 12- и 60-годишна възраст.

На 12: Измерване на кръвното налягане за първи път, а за момчетата - изследване на тестисите (с цел да се провери тяхното нормално развитие).

На 20: Определяне нивата на холестерола.

На 21
: Комплексен гинекологичен преглед за жените.

На 35
: Измерване на захарта, кръвните телца и хормоните чрез обстойна кръвна картина.

На 40: Дамите трябва да се подложат на мамография (медицински анализ на гърдата), а ако имате роднини с такава диагноза, визитациите при медицинско лице би трябвало да започнат още от 25-годишна възраст.
Редно е оттук нататък да проверявате кожата си за уголемени бенки или други кожни образования, а също така кардиограмата на тези години е задължителна.

На 50: Колоноскопия (ендоскопско наблюдение на дебелото черво) на всеки пет години, а при мъжете, и проверка на простатата.

Между 50 и 60: Коронарография и пълна кръвна картина.

Между 55 и 60: Изледване на тироидната жлеза и правене на тест за паметта.

 

Източник:

http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=4250931


2011-10-28 (Прочетено 1794 пъти.)

2011 - 2015 (c) Н и Б web and seo: Idea Studio Ltd.