Вие и вашият баща

Вие и вашият баща

Колко важна е тази връзка и за двете страни
Вие и вашият баща

Стив Бидълф е световноизвестен австралийски семеен терапевт в областта на отглеждането на деца и изкуството да бъдем родители. Книгите му "Как се възпитават момчета", "Тайната на щастливите деца" и "Възмъжаване" са достигнали до повече от 4 милиона домакинства в целия свят.

Ето някои важни и интересни извадки от книгите му, публикувани от БГтатко с любезното съгласие на издателство Colibri:

"Винаги, когато се срещам с мъже на различни сбирки по света, провеждам едно свое допитване. Резултатът е неизменен:

- Около 30% заявяват, че дори не разговарят с бащите си. Не поддържат връзка с тях.
- Други около 30% имат „взривоопасна“ или трудна връзка. Понякога прекарват време с бащите си, но се чувстват некомфортно и болезнено.
- И около 30% са в малко по-добри отношения – те навестяват бащите си и говорят с тях редовно по телефона, присъстват на семейни събирания, правят всичко, което ги определя като добри синове, но не разговарят за нищо по-важно от косачката за трева.
- Под 10% от мъжете са приятели с бащите си и преценяват тази връзка като дълбока и трайна.

Каква е вашата връзка с баща ви?

Този въпрос е важен – всъщност собственото ви щастие като мъж се опира на неговия отговор.

Мъжкото в мъжа, както се оказва, не е възраст или етап, то е връзка – и със света на жените, и със света на мъжете. Само половината уравнение не стига.

Ако не сте свързан с наследените мъжки качества на поколения по-възрастни мъже, вие сте като изключен телефон. Липсват ви хиляди години мъжка култура. Повечето мъже установяват (панически), че поведенето на баща им, мирогледът и дори изразните средства, са дълбоко вкорнени в тях и понякога внезапно се проявяват.

Ако вътрешно сте във война с него, вие сте във война с мъжкото у вас. Което често означава, че сте безнадеждно раздвоен срещу самия себе си.

Важно е в някой етап от живота си да проведете задълбочен разговор с баща си. Единствено по този начин можете да добиете представа за неговия живот, неговите мотиви, провали и успехи. Дори ако е бил алкохолик, ако е биел жена си, ако е малтретирал децата си, дори ако никога не сте го виждали, биологичният ви баща е от важно значение за вас. Докато не успеете да го приемете, той ще ви преследва отвътре – той символично е във вас завинаги.

Как баща ви влияе на вашия живот?

Един от начините, по които баща ви ще продължава да присъства, е чрез влияние върху общото ви отношение към по-възрастните мъже. Може би нямате доверие на по-възрастните, защото не сте изпитвал доверие към баща ви. Може би имате бунтарско отношение към чуждия авторитет, понеже баща ви е бил необичлив и суров. Може би се опитвате да впечатлите по-възрастните мъже, защото така и не сте успели да угодите на баща си…

Истината е, че докато не намерите способност у себе си да изпитате любов и уважение към баща си и да приемате любовта и уважението на по-възрастните мъже, вие си оставате момче.

Да приемате баща си, да имате всеобхватно разбиране за него е особено важно, ако вие самият сте баща, и още повече – ако сте някакъв вид ръководител. Няма да имате авторитет, докато не се научите да уважавате авторитета – което в този свят без водачи означава да откриете авторитет, достоен за вашето уважение.

Какво очакват да чуят бащите?

Всеки баща независимо колко критичност или безразличие проявява в държането си, цял живот вътрешно копнее да разбере, че синът му го обича и уважава. Постарайте се добре да схването този факт. Той цял живот ще го очаква. Това е огромна власт, която имате единствено по силата на факта, че сте син. В днешно време обикновено се приема, че родителят има властта да смаже самочувствието на детето си. Малцина си дават сметка, че детето, когато му дойде времето, има същата власт с обратна сила. Родителите чакат присъдата на децата си. Такъв е животът.

В един етап от моя живот аз закарах баща ми на отдалечена плажна ивица и отказах да го върна обратно, докато не проведем разговор. Понесе го доста добре!

Така че тук има и отговорност – не само задължение. Залогът е голям. Ако сте мъж и не се изправите лице в лице с този дракон, баща ви ще умре наранен и нещо във вас също ще умре.

Възможно е един ден баща ви да ви потърси, за да се разберете. Възможно е, но е малко вероятно. Вие сте този, който има преимуществата на прозренията на нашето поколение. И на вас вероятно ще се наложи да направите първата стъпка."

 

Източник:

http://bgtatko.bg/7832/vie-i-vashiyat-bashta/


2011-08-18 (Прочетено 888 пъти.)

2011 - 2015 (c) Н и Б web and seo: Idea Studio Ltd.