Сватбени годишнини

Сватбени годишнини

и тяхната символика
Сватбени годишнини

1 година - Памучна или басмяна сватба.
Наречена е на името на тази най-проста текстилна материя, защото се смята, че една година след сватбата празникът вече е преминал в делник за младото семейство. С една дума, тече семейното ежедневие. Подаряват се хавлии и кърпи.
      
5 години - Дървена сватба.
Петте години са критична годишнина. Обичаят е на този ден Тя и Той да си разменят различни дървени предмети. Подаряват се дървени предмети.
    
7 години - Медна сватба.
Празнува се след цели 7 години семеен живот – период, който мнозина считат за особено критичен в съпружеските взаимоотношения. И като залог за бъдещето щастие съпрузите си разменят медни монети или съдове. Купуват се медни съдове за дома.
      
8 години - Тенекиена сватба.
С това твърде сиво название наричат 8-та годишнина от бракосъчетанието. И в потвърждение на това, че семейният живот се върти главно около кухнята и прозаичните неща от всекидневието, двамата съпрузи си подаряват лъскави домакински съдове. Взимат се лъскави предмети за кухня.
      
10 години - Сватба на розите.
На този празник се канят гости, кумовете и шаферите, съпреживели заедно с остарелите с едно десетилетие младоженци техния най-щастлив ден. И не само се подаряват рози с цвета на любовта, но и се танцува с червени рози.

13 години - Дантелена сватба.
Тази сватбена годишнина е своеобразно предупреждение: не забравяйте да поддържате блясъка на своя брак! Купува се спално бельо.
      
15 години - Стъклена сватба.
Петнадесет съвместно преживени години! Той и Тя си подаряват стъклени предмети, влагайки особен подтекст: че отношенията между съпрузите трябва да бъдат да бъдат чисти и прозрачни като стъкълце. Подаряват се кристални предмети.

20 години - Порцеланова сватба.
Празнува се след 20 години брачен живот. Празничният обяд се сервира в нов порцеланов сервиз в знак на това, че от стария вече не е останала и една чинийка... Купува се порцеланов сервиз.
      
25 години - Сребърна сватба.
Този четвъртвековен юбилей – един истински подвиг в семейното летоброене! На празника се събират всички роднини. И наред със златните венчални пръстени, които все още носят, двамата съпрузи взаимно си даряват и по един сребърен. Подарява се сребро.
 
30 години - Перлена сватба.
Отбелязва се след 30 години съвместен живот. С названието си напомня за това, че тридесет години, преживени заедно, се нанизват като перли в огърлица... За съпругата - перлена огърлица.

35 години - Ленена сватба.
Това е един междинен юбилей – 35 години брак, но все пак юбилей! На този ден съпрузите обогатяват покъщнината с ленени покривки и кувертюри. Купуват се покривки, пердета.
      
40 години - Рубинена сватба.
Съпрузите празнуват 40-та годишнина от сватбата си. Подаръкът е особено символичен, към златните венчални пръстени се прибавя по едно рубинче – камъкът на любовта и огъня. Подарява се пръстен или накит с рубин.

45 години - Сапфирена сватба.
Подарява се пръстен или накит със сапфир.

50 години - Златна сватба.
Половин век заедно, неразделни в радост и в неволи! По този забележителен повод съпрузите твърде символично си устройват повторна сватбена церемония – заменят старите си златни пръстени с нови. Разменят се златни бижута.

60 години - Диамантена сватба.
Подарява се пръстен или накит с диамант.
      
70 години - Благодатна сватба.

75 години - Коронна сватба.
Да си 75 години заедно с любимия човек – не е ли това най-красивият подарък за предаността и любовта, съпътствали и двамата съпрузи в общия им житейски път!

 

Източник:

http://www.svatbata.bg/articles/godishninite.html


2011-08-03 (Прочетено 1198 пъти.)

2011 - 2015 (c) Н и Б web and seo: Idea Studio Ltd.