Плуване за здраве и красота

Плуване за здраве и красота

А и за удоволствие :)
Плуване за здраве и красота
Водните упражнения помагат не само да изваяте фигурата си, но и да укрепнете физически. Затова, ако водата е вашата слабост, отдайте й се напълно!

Предимства на плуването

То въздейства прекрасно върху цялото тяло. Препоръчват го най-вече на тези, които имат проблеми с гърба или със стойката. Може да сте уверени, че дори при интензивни тренировки, разтягане на връзките няма да има. Плуването смъква всяко мускулно и нервно напрежение в организма!

Как да тренираме успешно?

Независимо от нивото ви на подготовка, отначало трябва да направите 5 минутно разтягане и гимнастика. Следващите 15 минути е хубаво просто да плувате любимия си стил - така мускулите ще свикнат с режима на занимания във водата. След това може да преминавате от един стил на друг, както ви е удобно.
Скоростта? Отначало плувайте колкото е възможно по-бързо, а към края на тренировката намалете скоростта. Последите няколко минути може да плувате по гръб, това ще ви помогне да разтоварите мускулите и да нормализирате дишането.

Колко време?

За да е ефективна тренировката, плуването трябва да продължи не по-малко от 45 минути. И да го правите поне три пъти седмично.
Калориите, които ще изгорите за една такава тренировка не могат с точност да бъдат пресметнати, защото зависят от теглото и от нивото ви на подготовка. Средното число обаче се колебае между 300 и 550 ккал за час плуване.

Екипировка

Банският задължително трябва да е цял за жените и достатъчно закрит, без излишни връзки, панделки и всякакви такива детайли, които ще затрудняват плуването ви. Особено важно е от каква материя е направен, за да е достатъчно устойчив на хлорираната вода.
Очилата са два типа - силиконови и неопренови. Има и такива с диоптри, които да се ползват от хората със слабо зрение. Има и очила с наклон и призматични стъкла, които позволяват на плувеца да гледа напред, без да напряга шийните мускули и да повдига глава, което нарушава обтекаемостта. Изборът е голям - зависи от възможностите и претенциите ви.
Шапката е задължителна не само за защита на косите от хлорираната вода, но и за да не попадат косми в басейна, което запушва филтрите. Има силиконови, гумени, комбинирани, въобще разнообразието на шапки днес е голямо. Силиконовите обаче са за предпочитане, защото не предизвикват алергии, те са и по трайни и по-удобни.
Тапите за уши защитават от навлизане на вода в слуховия проход. Те са не само много полезни, но и задължителни за хора, които имат ушни заболявания. Ако, разбира се, вашият ушен лекар не е забранил въобще да плувате.
Щипката за нос е приспособление, което ще попречи в носа ви да влезе хлорирана вода. Без нея може да получите възпаление, а като следствие - синузит.


Източник:


http://www.e-plovdiv.com/podr.html?id=8605


2011-07-26 (Прочетено 1098 пъти.)

2011 - 2015 (c) Н и Б web and seo: Idea Studio Ltd.