На 6 юли празнуваме Световния ден на целувката

На 6 юли празнуваме Световния ден на целувката

Датата е предложена от Великобритания и официално призната от ООН през 1988 г.
На 6 юли празнуваме Световния ден на целувката

Празникът бързо печели популярност и започва да се отбелязва в различните краища на света, включително с нови рекорди по масово и най-продължително целуване. От 1981 г. Световната здравна Организация също се занимава със сериозни изследвания за природата на целувката. Според специалистите в целия си осъзнат живот човек се целува около 14 дни, а световният рекорд по продължително целуване без прекъсване е 30 часа.

Доказано е, че докосването с устни всъщност прикрива доста сложни химически реакции. Продължителната страстна целувка увеличава пулса над 100 и повече удара в минута. Тя повишава нивото на хормоните в кръвта на човека дотолкова, че може да удължи живота му с една минута. По време на страстната целувка се губят около 6,4 калории (за една минута). Продължителната целувка дори нормализира киселинността в устата - т.е. целувка след ядене намалява риска от кариес. Целувката успокоява нервната система и предотвратява стреса. Хората, които обичат да се целуват, като правило са оптимисти и постигат значими лични и професионални успехи. Естествено има и негативи - чрез целувката се предават херпес, хепатит А и В и други заразни болести, както и стотици различни бактерии, но 95% от тях не са опасни за здравето.

Различни са целувките в разните краища на света. И до днес няма обяснение защо хората са започнали да се целуват. Твърди се, че в началото това е било знак на доверие. Няма сведения в Древен Египет да е била използвана целувката като форма на общуване, римляните пък се целували един друг по очите в знак на приветствие (обратно на руския обичай очите да се целуват при раздяла). В средновековна Италия мъж, целунал публично девойка, е бил длъжен да се ожени за нея. В Неапол пък целуването на улицата в присъствието на висше духовно лице можело да коства свободата и дори живота на виновника. Ескимосите (в условията на арктически студ) вместо целувка си търкат носовете, приветствайки се един друг. В Югоизточна Индия и в Лапландия е прието притискане на носа към бузата, едновременно с дълбока въздишка. А в Япония целуването пред свидетел се смята за крайно неприлично. Африканците изразяват своята почит към вожда, като целуват земята, по която е вървял.

 

ЧЕСТИТ ДЕН НА ЦЕЛУВКАТА!

 

"Не за думи в любовта
служат нашите уста.
Не с принуда, не с преструвка
идва сладката целувка.

Както в детските игри
нежно устните допри!
Не тъй звънка, не тъй жарка –
иска се целувка с мярка!

За да няма и сълзи,
разстояние пази!
За Адонис и Венера
знаем не от днес и вчера.

А целува не веднъж
и не дваж добрият мъж –
не тъй рядко, не тъй много,
не тъй сляпо, не тъй строго;

не в боязън, не в захлас,
не без срам и не без страст,
не без оглед на местата,
нравите и времената!

Целуни когото щеш
с порив чист и начин вещ!
Но целувка несравнима
ще е нашата любима!"

Паул Флеминг


Източнци:

http://www.e-plovdiv.com/podr.html?id=8524

http://kaleidoskopche.blogspot.com/2011/07/blog-post.html

2011-07-06 (Прочетено 1696 пъти.)

2011 - 2015 (c) Н и Б web and seo: Idea Studio Ltd.