Човешко е да се греши...

Човешко е да се греши...

За грешките с любов.
Човешко е да се греши...

Какво представляват грешките?

Повечето хора се опитват да избягват допускането на грешки, а при някои от тях се наблюдава висока степен на тревога и безпокойство от евентуалното им бъдещо появяване. Хората са в състояние да работят върху изграждането на навици и стратегии за вземане на правилни решения в критични моменти – т.е. избягването или намаляването на допускане на грешки. По този начин се превъзмогва страха от грешката, който понякога ни парализира и е причина да не извършим (или да извършим) дадено действие! Много малко хора обаче се замислят какво точно представляват грешките.

Най-общо грешката е решение или действие, за което после съжаляваме. Грешките обикновено причиняват в някаква степен страдание, загуба или напрежение. Предполагам ще се съгласите, че грешка наричаме и нещо, с чиито последствия не можем или не искаме да се съгласим. А понякога нещата, които толкова усилено се опитваме да избегнем са точно тези, които трябва да преживеем.

Да предположим, че сте преживявали раздяла с партньора си или най-малкото сте слушали ваши приятели да се оплакват от такава. След раздялата сте преценили поведението си и това на отсрещната страна и сте стигнали до извода, че нещата са се случили поради допускането на някои грешки (няма значение от коя страна). Без подобно преживяване обаче никога няма да сте в състояние да научите някои неща за себе си, за своя характер или за хората като цяло. Просто такъв тип преживяване е необходимо понякога, за да може да се превърнем в по-добри, отколкото сме към настоящия момент. Освен болката от раздялата, можем да се поучим от нашите грешки или грешките на отсрещната страна, да натрупаме опит.

Грешките са основна част от процеса по изучаването на нещо ново! Само който не опитва, той не греши! Една врата се затваря, но друга се отваря!

Страхът от допускането на грешка засяга не само нашите лични отношения, но също така и работата ни. Тези “грешки”. които допускаме на работното си място могат да причинят, лошо отношение от колегите, финансови загуби под формата на глоби и дори уволнение. Това със сигурност е един от най-силните източници на стрес на работното място. Но определено горните цитати не са измислени ей така, без причина. Винаги когато губим нещо, нова възможност се появява на хоризонта! Просто не трябва да се вкопчваме в това, което губим и да се стремим да го задържим на всяка цена, а да се огледаме за новите възможности. Винаги има възможности, от които да се възползваме. Само трябва да ги потърсим!

Грешката e събитие, чиято пълна полза все още не сме осъзнали!

Страхът от допускането на грешки напълно ни лишава от свобода! Кой би желал да отсъди какво точно представляват грешките и да ги постави в рамка? От духовна гледна точка може да се твърди, че такова нещо като грешката няма. Самото понятие грешка предизвиква страх и дискомфорт. В такова състояние, ние сме склонни да не се доверим на нашия вътрешен глас (интуиция) и да изберем възможно най-безопасното. Не винаги обаче то е правилно!

В такива моменти сме склонни да слушаме какво ни казват другите и техните вътрешни гласове. Но по този начин губим нашата идентичност, креативност и нашите отношения с околни страдат. Някак си ставаме безлични изпълнители на волята и желанията на други хора – същите, които вероятно не откриват смелост в себе си да ги изпълнят сами, защото се страхуват от допускането на грешки. Иронично нали!

Концепцията за грешката е свързана с по-голямата идея за провала. Както знаете провалът сам по себе си не съществува.  Представете си, че наблюдавате малко дете, което се опитва да проходи. То прави няколко крачки и пада. Можем ли да кажем, че то се проваля в опитите си да проходи? Провалът е просто опит. Може да е отрицателен и да показва как не трябва да се прави нещо, но все пак е опит и от него се учим. Ако приемем, че провалът е поредица от грешки, то тогава след като той не съществува, не съществуват и грешките!

Целта в нашия живот е да бъдем откриватели и да се развиваме. Ако възможностите за нови, вълнуващи преживявания и откриване на непознатото ви привличат, тогава е малко вероятно да сте от хората, които се страхуват от грешките. От друга страна, ако залагате повече на сигурното и непрекъснато преценявате решенията си, е много вероятно да се страхувате да сгрешите.

Живеейки с мисълта за грешките, които можем евентуално да допуснем, ни пречи да се наслаждаваме пълно на живота. В крайна сметка няма един път или едно правилно решение.

Животът е един път и разбира се е важно как ще свърши той. Но още по-важно е как ще сме вървели до края му!

 

Източник:

http://www.positivespirit.net/2011/05/kakvo-predstavlqvat-greshkite/


2011-05-07 (Прочетено 1417 пъти.)

2011 - 2015 (c) Н и Б web and seo: Idea Studio Ltd.