Тайни и правила за здраве и дълголетие

Тайни и правила за здраве и дълголетие

9 съвета от "Дойче Веле" + 15 китайски правила :)
Тайни и правила за здраве и дълголетие

Какво ли не правим, за да запазим млади тялото и душата си. Решението на тази трудна задача е всъщност съвсем просто, пише "Дойче веле" и предлага девет тайни на дълголетието.

1. Отдайте се на мързела без угризения! Сред хората, които са на 100 и повече години, има особено много, които се стремят да изживеят всеки ден пълноценно и не залагат кой знае колко на кариерата. Т.е. - отпуснете се в най-близкия хамак!

2. Топлата закуска е доста важна. Както казват китайците - денят трябва да се започва с топла каша, която събужда жизнената енергия и прогонва сънливостта. Студената закуска с мюсли изразходва твърде много енергия сутрин, а и ще ви накара да се почувствате недоспали.

3. Поддържането на контакти има голямо значение. Според американско проучване хората с добри социални контакти живеят по-дълго. При това решаващо е качеството на приятелствата: добрите приятели поддържат мозъка ни буден, а беглите познанства по-скоро усилват чувството на самота.

4. Важно условие за дълъг живот е и запазването на любопитството. Доказано е, че чрез овладяването на нови знания в мозъка се изграждат нови нервни връзки. Едно ново хоби или пък изпълнените с разнообразие задачи поддържат клетките във форма.

5. Набавете си от китайските плодове Годжи! Те са пълни с жизненоважни аминокиселини. 30 грама дневно осигуряват енергия, защитават от Алцхаймер, освежават любовния живот. Могат да се консумират подобно на стафиди в закуската, в супа или салата.

6. Правете любов - е следващият съвет за по-дълга младост на тялото и душата. Редовният секс може да ни накара да изглеждаме с до седем

години по-млади, тъй като той редуцира телесната мазнина и стимулира кръвообращението. А благодарение на обезпечаването на достатъчно естроген, кожата и кръвоносните съдове остават по-дълго еластични.

7. Пълноценната почивка също е фактор. Ритуалите за отпускане на напрежението не са просто мода, а еликсир за живота - тъй като стресът и безсънието пречат на регенерационните процеси и водят до по-бързо остаряване. Затова си позволявайте по-често да полежите във ваната, да се отбиете в сауната или да си направите масаж. Отпускането с книжка в ръка на фона на приятна музика е също много препоръчително.

8. Вземете си животно! Притежателите на кучета посещават лекаря 21 процента по-рядко от останалите хора. Най-вероятно защото по три пъти на ден се разхождат с домашния си любимец и никога не са сами. Освен това животното у дома помага за по-доброто справяне с натоварването.

9. Животът на село е за предпочитане. Районите с по-малко натоварено движение спестяват шума, стреса и отработените газове. Шведите са доказали, че на село рискът от сърдечен инфаркт спада. Освен това там се живее средно по 2,8 години по-дълго.

 

А в Далечния Изток още през 7 век китайският лекар Сун Съйямо е определил най-популярната формула за здраве и дълголетие:

"Не слушай нищо, което те дразни, не говори празни приказки, не прави излишни движения, не задържай в главата си суетни мисли".

Неговите последователи са доразвили теорията на своя предшественик до 15 основни правила за добро здраве и дълъг живот.

"Животът ни се дава за радост и затова няма нужда да се напрягаме, тревожим и преуморяваме поради нещо, което не си струва", твърди Сун Съйямо.

"Но това не означава, че трябва да се предаваме на напразното веселие и бездействие - ако седиш дълго, ще си навредиш на тялото, ако лежиш дълго, ще навредиш на дишането, ако стоиш дълго, ще навредиш на костите, ако ходиш дълго, ще навредиш на мускулите", казвали древните китайци.

"Мъдър е този, който знае кога да спре". Това означава, че мъдрият знае цената на паузата и покоя, нали паузата създава ритъма, а от покоя произлиза всяко движение.

Хуан Тинцзян, учен от 9 век дава следния съвет: "След като сте изпили чаша чай и сте се нахранили до насита, можете да си починете. След като сте се уморили от дневните грижи, можете да си починете. След като сте изживели живота си без да се поддавате на стиснатост и завист, можете да си отдъхнете".

Още от дълбока древност учителите на Китай са говорили за съответствието между сезоните и етапите в човешкия живот.

- Детството е "пролетта на живота". Децата са много подвижни, жадно опознават света и не са склонни към самоанализ. Това е време на активните действия и веселите игри, време на растеж и бързи промени.

- Младостта е "лятото на живота". Време за постигане на физически и нравствена зрялост. В този период на човека са свойствени ясен ум, физическо здраве, но най-главното - в него се пробужда нравственото начало, потребността от осъзнаване.

- Зрелостта е "есента на живота", когато събираме плодовете на жизнения си труд без значение праведни или не. Добродетелите на зрелите години са цялостност на душата, издържаност на характера, сливане на думите с делата. Човекът става източник на хармония и покой.

- Старостта е "зимата на живота". Това е сезон на съсредоточеността и покоя. Добродетелите на стария са пазене на собствените сили и наставление на младите, единство на ума и чувствата.

Ето и 15-те правила за запазване на здравето и дълголетието според средновековните китайски философи:

1. Лицето трябва по-често да се масажира.
2. Косата трябва по-често да се разресва.
3. Очите трябва постоянно да се движат.
4. Ушите трябва постоянно да бъдат нащрек.
5. Горните и долните зъби трябва постоянно да се докосват.
6. Устата трябва винаги да бъде прикрита.
7. В устата винаги трябва да има слюнка.
8. Дишането трябва да бъде леко.
9. Сърцето трябва да бъде винаги спокойно.
10. Съзнанието трябва да бъде винаги отворено.
11. Гърбът винаги трябва да бъде изправен.
12. Коремът трябва по-често да се гали.
13. Гърдите винаги трябва да бъдат свободни.
14. Речта не трябва да бъде многословна.
15. Кожата трябва да бъде леко овлажнена.

Източници:

http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=3778031

http://health.actualno.com/news_113266.html


2011-04-28 (Прочетено 1100 пъти.)

2011 - 2015 (c) Н и Б web and seo: Idea Studio Ltd.