1 април - международният ден на хумора и шегата

1 април - международният ден на хумора и шегата

Поне в един ден от годината да се пошегуваш или да разиграеш някого, като го излъжеш, не е грях и го правят всички :)
1 април - международният ден на хумора и шегата

Обичаят да се шегуват нарочно с някого е разпространен не само в България. В Германия, Англия, Франция, Холандия, Белгия и в много други страни зевзеците специално се подготвят за този ден - 1 април, Денят на хумора и шегата или Ден на всички глупци.

За Международен ден на хумора и шегата ПЪРВИ АПРИЛ е обявен през 1970 г. от Международната организация за радиоразпръскване, сега Европейски съюз за радио и телевизия.

Защо точно на 1 април?

Едни приписват зараждането на празника на Древен Рим, където в средата на февруари (а не в началото на април) празнували Празника на глупците.

Според друга версия дължим честването на шегата на неаполитанския крал Монтерей. Историята е такава:

На краля поднесли риба по случай спирането на земетресението. След година владетелят поискал точно същата риба. Такава обаче не намерили и готвачът приготвил друга, която много приличала на предишната. И макар че владетелят усетил подмяната, не се разгневил, а дори се развеселил. Оттогава станали обичайни шегите и лъжите на 1 април.

До края на XVI век в някои държави Новата година е започвала на 1 април, френският крал Шарл IX дал нареждане Новата година да започне от 1 януари. Това е станало през 1564 г. Следователно и новогодишните подаръци е следвало да се поднасят на 1 януари.
Присмивали се на този, който забравяйки за смяната на календара, ги подарявал на 1 април.

Във Франция например могат да се купят "априлски риби". Закачват се с малка кукичка върху дрехите на приятели. Използването на рибата за шега е познато от времето на Луи XIV, който поради разправии с принца на Лотарингия заповядал да го затворят. Принцът успял да избяга през април. Цяла Франция се шегувала с краля, който изпуснал своята тлъста "априлска риба".

Слънцето тогава се намирало в съзвездието Риби и французите сметнали, че наименованието "априлска риба" е напълно достойно за подобни шеги. Традицията още е жива.

В Англия 1 април е Ден на всички глупци. От полунощ до 12 ч. на обяд на 1 април всеки можел да се шегува, надсмива, разиграва своите приятели и познати. Този, който се хване на въдицата, обсипват със смях и викове: "Априлски глупак!".

Една от най-големите първоаприлски лъжи, която още се помни, станала в Лондон през 1860 г., когато няколко стотици английски джентълмени и дами получили покани да отидат на "ежегодната тържествена церемония по измиването на белите лъвове, която ще се състои в Тауър в 11 ч. сутринта на 1 април".

Да се смееш е добре за здравето, но не всички виждат смешната страна на живота, защото нямат чувство за хумор.

Веднъж Джордж Бърнард Шоу изпратил на Чърчил билет с покана да дойде на премиерата на негова комедия. Чърчил върнал билета със следната бележка:
"Съжалявам, че не мога да присъствам на премиерата. Но бих дошъл с удоволствие на едно следващо представление, ако ще има такова!"
След няколко дни Шоу изпратил два билета на Чърчил с бележка: "Ще ми достави удоволствие да дойдете на представлението с един свой приятел, ако имате такъв!”
Изтънчен хумор: билет вместо шпага!

Във Финландия денят на шегата и лъжата е градски обичай, но се е разпространил и сред селяните, попивайки самобитния хумор на селските ергени. Свързан е със стария селски обичай да пращат децата да изпълняват шеговити поръчения по време на сериозна селска работа - когато се мели зърното, колят животните.

Децата били пращани до съседния двор да вземат несъществуващ инструмент - стъклени ножици, ъгломер за тор. Съседите уж си "спомняли", че са дали инструмента на друг, и детето тръгвало към следващата къща.

В Германия и Австрия смятат 1 април за нещастен ден, а хората, родени на него, за хора без късмет. Според преданието тогава бил роден Юда - предателят на Христос, а Сатаната бил низвергнат от небето.

В селата не работели, не започвали нови неща, не пускали домашните животни навън. Възрастните и децата се лъжели взаимно, пращайки се да изпълняват неизпълними заръки (например, да купят от аптеката мас от комар).

Дедите ни забелязали, че април е непостоянен, времето е колебливо и често се мени. На много места в България нарекли месец април „Лъжитрав“ или „Лъжуняк“. А в желанието си да се ободрят и разсеят, дедите ни нарекли първият му ден - ден на лъжата, закачката и хумора.

Мнозина "ще се хванат", когато някой хитрец ги изпрати, както се казва, "за зелен хайвер", но такава е традицията. На почит са остроумните, досетливите и веселите. Както обичал да казва известният български хуморист: "Най-празният от нашите дни е онзи, в който не сме се засмели нито веднъж."

Казват, че усмивката и хуморът вървят ръка за ръка с всички човешки емоции: любов и разочарование, радост и тъга.

* Философът Хобс твърди, че усмивката произлиза от чувството за превъзходство.

* За Аристотел тя се предизвиква от някакъв недостатък, деформация или грубиянство.

* Фройд смята, че усмивката е сексуален отдушник.
Срещу напрежението - виц. Един виц може да бъде и опит за съблазняване, начин за създаване на по-интимна обстановка. Любов и усмивка, секс и виц!

* Но антропологът Алберт Рап твърди, че в зората на човечеството това не е било така - тогава усмивката била израз на триумф. И някога, пък и днес, хуморът винаги се е свързвал с мъжа: една прекалено смееща се жена смущава, ПО-ДОБРЕ Е ДА БЪДЕ ВЪЗДЪРЖАНА И САМО ОТВРЕМЕ НАВРЕМЕ ДА СЕ УСМИХВА ЛЕКО, защото бурният и невъздържан смях не е никак женствен!
Почти всички хора смятат, че имат чувство за хумор. При изследване 94 % от запитаните казали, че се смятат за духовити, а останалите - за професионални хумористи.
Има и национални разлики във вицовете: във Франция например преобладава сексуалната тема, в Англия предпочитат играта с духовити думи.

Винаги трябва да се помни, че да се смееш е полезно за здравето: и душевното, и физическото.

А ето и някои ИСТИНИ за ЛЪЖАТА:

Най-голямата полза от лъжата е, че ни дава краткотраен комфорт. Тя е като чадър, който ще те спаси от дъжда, но само временно.

Лъжата е първата причина хората да загубят доверие един в друг. Тя може да съсипе цели връзки, градени с години.

Най-често хората лъжат, за да избегнат конфликт, но всъщност лъжата удължава проблема, когато излезе наяве, а не го решава. Тя е като снежна топка, колкото по-дълго се търкаля, толкова по-голяма става.

Друга причина хората да лъжат е,за да се представят в „по-добра светлина”. Това може да бъде сигнал за ниско самочувствие, семейни проблеми или депресия. Лъжата винаги е зад гърба ти и те преследва!

Лъжите могат да наранят представата ти за себе си и да причинят вътрешни конфликти. Най-лоша е тази лъжа,с която залъгваш сам себе си.

Истината понякога се подтиска, но никога не се пречупва. Тя изплува над лъжата, както маслото над водата.

Лъжата върви като че галопира, истината върви крачка по крачка но винаги пристига на време.

Лъжата е толкова по-опасна, колкото е по-близо до истината.

Да гледаш на действителността откъм тъжната й страна значи да се въртиш в омагьосан кръг, а ако я приемеш от веселата страна - това поражда добродетели!

 

Източник:

http://www.e-plovdiv.com/podr.html?id=8145

2011-04-01 (Прочетено 1350 пъти.)

2011 - 2015 (c) Н и Б web and seo: Idea Studio Ltd.