В търсене на скритата сол

В търсене на скритата сол

Колко сол ни е необходима дневно и каква да бъде тя, за да ни е приятел, а не враг.
В търсене на скритата сол

Дневно ние приемаме повече сол, отколкото е необходимо. И това се случва поради факта, че тя прекрасно се маскира. Затова трябва да се научим как да разпознаваме скритата сол.

120 грама за храброст

В тялото на 60-килограмов човек се крият 120 г сол. И тук не става дума за прословутото отлагане на солта. Запасите от нея служат с вяра и истина. Натрият и хлорът поддържат равновесието на течностите в организма - йоните на хлора са необходими за образуването на солна киселина в стомашния сок, а йоните на натрия за поддържане на киселинно-основния баланс.

Те участват в предаването на нервните импулси. С тяхна помощ в кръвта и тъканите постъпват глюкоза и аминокиселини, благодарение на които работят вътрешните ферменти.

Дневната ни потребност от сол е 1/3 чаена лъжичка. Но всъщност ние изяждаме много повече. Някои почитатели на киселото зеле, маринованите краставички и фаст-фууд всекидневно си позволяват по 1 супена лъжица с връх!

Пресният живот

Смята се, че пресоляването е най-опасно за хипертониците. Медиците обаче откриха, че съществуват хора, които са високо чувствителни към солта. Тази особеност като че ли се предава по наследство и се изразява в това, че при такива хора кръвното налягане активно реагира на промените на количеството сол в хранителния режим.

Излишъкът сол е вреден и при сърдечно-съдова недостатъчност възникват “сърдечни” отоци. “Бъбречните” отоци се появяват при нефрози и нефрити, когато бъбреците не са в състояние да извеждат солта от организма. Затова при тези заболявания безсолната диета е задължителна съгласно медицинските предписания - тя дори е лекарство. А изчисляването на количеството изядена сол се оказва понякога доста трудна задача.

Тайното става явно

Много ценители на добрата храна предпочитат ястията да не се солят по време на готвенето, а да правят това самостоятелно в чинията си. На масата се поставя солничка - солта задължително трябва да бъде прясна и едро смляна. Лекарите одобряват този навик. Нашите вкусови рецептори по-бързо разпознават едрите кристали на солта и в резултат от това ние консумираме по-малко количество от нея.

Но дори ако изхвърлите солницата, вие все едно няма да минете без сол. Тези бели частички, с които поръсвате храната си, са едва 15% от цялото потребление на натрий от организма. Невидимката се е скрила в готовите продукти, които вече са посолени във фабриките (от тях ние получаваме 75% от дневната си норма), и в суровите (10%), които за всеки случай е овкусила самата природа. Спомнете си какво сте яли днес и пресметнете колко сол сте приели. Е, какъв е резултатът?

Колко сол се крие в 100 г:

- колбаси - до 2500 мг
- пармезан - 1100 мг
- суха супа - до 800 мг
- риба камбала - 200 мг
- бял хляб - до 150 мг
- 1 яйце - 134 мг
- риба треска - 100 мг
- мляко, айрян - 50 мг
- спанак - 62 мг
- телешко месо - 55 мг
- извара - 41 мг
- 1 стебло целина - 35 мг
- банани - 31 мг
- ябълки - 26 мг
- 1 печен картоф - 15 мг
- 1 червена сладка чушка - 2 мг

Коя сол не е вредна за организма ни?

На първо място тази, която е в необходимите дневни граници. Не и готварската/трапезната сол, която е добита по изкуствен път и не се усвоява от организма, а се отлага в органите и с напредване на възрастта е причина за много здравословни проблеми. Природата ни осигурява естествени източници на сол, с които да заместим масово разпространената фина трапезна сол. Това например е морската сол, която се продава на едри кристали. Тя лесно може да се смели в кафемелачка или в специална мелничка за сол. Освен че е естествен продукт, тя е и на достъпна цена. Хималайската сол е друга естествена алтернатива на готварската сол. Единственият й недостатък е нейната сравнително по-висока цена в сравнение с другите видове сол.

Но когато става въпрос за здравето ни, е добре да помним, че по-скъпото сега може да ни спести грижи, болести и средства в бъдеще!

 

Източник:

http://www.1001recepti.com/article/?txt_id=169-na-lov-za-skritata-sol


2011-01-27 (Прочетено 1018 пъти.)

2011 - 2015 (c) Н и Б web and seo: Idea Studio Ltd.