10 храни за добро здраве

10 храни за добро здраве

Плодове, зеленчуци, ядки, млечни продукти, яйца, мед, зърнени и бобови храни, риба и пилешко месо. И вода.
10 храни за добро здраве

Правилното хранене може да помогне на човек да запази за по-дълго време младостта си. С възрастта на нас ни е необходимо по-малко храна, но тя трябва да съдържа повече хранителни вещества.

За да съхраним здравето си, е необходио да обръщаме повече внимание на балансираното и рационално хранене. Вестник The Daily Mirror публикува десетте най-полезни продукта, задължителни при правилно хранене.

1. Кафяв ориз

Много хора избягват въглехидратите, защото от тях, по общото мнение, се пълнее. Но те са много важни за поддържане на енергийното ниво на организма. Не забравяйте храните, приготвени от зърнени продукти: кафяв ориз, хляб, трици – те съдържат много влакна и ще ви помогнат за намаляване нивото на холестерола, за снижаване на риска от сърдечно-съдови заболявания, рак на правото черво, камъни в бъбреците, диабет и затлъстяване. Също така, приемането на тези храни е жизненоважно за червата, които с времето стават все по-малко активни. Ето една лесна рецепта за Кафяв ориз с гъби и сметанов сос

2. Яйца

За яйцата при балансираното хранене често се изказват неблагоприятно, но те са източник на белтъци и лутеин, който предпазва очите от катаракта. Различни изследвания дават основания да смятаме, че те предотвратяват образуването на тромби, намаляват риска от инфаркт и инсулт. По данни на неотдавнашни изследвания, консумацията на 6 яйца на седмица намалява риска от рак на млечните жлези с 44%. Днес диетолозите казват, че 1-2 яйца на ден няма да повишат нивото на холестерола, тъй като организмът сам го произвежда от наситените мазнини, а не го получава от богатите на холестерол продукти (към които се отнасят и яйцата). Ето рецепта за Пълнени яйца с мус от пресни печурки

3. Мляко

С възрастта потребността ни от калций нараства, затова е важно да включим в ежедневното си меню продукти, богати на този минерал. Обезмасленото краве мляко е много полезно за здравето. То е богато на калций, необходим за костите и за профилактика на остеопорозата. Пийте ежедневно по две чаши или го заменяйте с обезмаслено кисело мляко и богати на калций плодове и зеленчуци. Богат източник на калций е сусамът. Ето рецепта за Домашни бонбони от сусамов тахан

4. Спанак

В този продукт има повече хранителни вещества, от който е да е друг. Той е източник на желязо, витамин С, А, К и на антиоксиданти, които ни помагат да се защитим от инфаркт и инсулт. Спанакът ни предпазва от рак на червата, остеопороза и артрити. Както и яйцето, спанакът е богат на лутеин, полезен за очите. Рецепта за Спанак с ориз на фурна

5. Банани

Един от тези жълти плодове съдържа 467 мг калий, който е много необходим за мускулите (особено за сърдечните мускули), за да се съхранят силни и здрави. Бананът помага също да се намали артериалното налягане. Този плод се явява и източник на влакна, предотвратяващи сърдечно-съдовите заболявания, той неутрализира киселината, затова е полезен против киселини. Можете да го добавяте в овесените ядки, да го разбивате на шейк с кисело или прясно мляко или да го изяждате в натуралния му вид. Източник на калий са също лещата, сардините и сушените кайсии.

6. Пилешко месо

Това е най-препоръчваното месо за рационално хранене. Добре е преди консумацията му, да отстранявате кожата от месото. Пилешкото месо е богато на белтъчини и предпазва костите от намаляване на тяхната маса. Източник е на селен, предпазващ ни от рак, и на витамини от групата В, повишаващи нивото на енергия и подсилващи функционирането на мозъка.

7. Сьомга

Тя е богата на мазнини omega-3, които снижават нивото на холестерола, защитават ни от някои видове рак и предотвратяват появата на тромби. Изследвания показват, че сьомгата облекчава депресивни състояния и предпазва от загуба на памет. Тя съдържа никотинова киселина, която по някои данни защитава от болестта на Алцхаймер. Препоръчително количество  прием за седмица е поне три пъти. Мазнини от групата omega-3 се съдържат още и в орехите. За да ви е по-лесно да я вмъкнете в ежедневието си, ви предлагам една вкусна рецепта за Сьомга на скара

8. Боровинки

В това малко чудо има малко калории, но много хранителни вещества. Боровинката съдържа антиоксиданти, които помагат за предотвратяване на катаракта, глаукома, разширени вени, хемороиди, язва на стомаха, сърдечно-съдови заболявания и рак. Синята боровинка помага за нормализиране на дейността на мозъка след инсулт и помага при възпаления на храносмилателния тракт, като му помага да се справи с разстройствата на стомаха.

9. Свежи подправки и билки

С възрастта у нас се притъпява чувството на вкус и много лесно добавяме сол, за да ни е вкусна храната. Но не трябва да се забравя, че голямото количество сол повишава кръвното налягане. По-добре прибавяйте към храната билки или свежи подправки. Вкусът на свежите подправки е по-силен, но за удобство можете да държите в кухненския шкаф и сушени билки и подправки.

10. Чесън

Малките главички имат много преимущества. Чесънът помага за предотвратяване на рак и на сърдечно-съдови заболявания, намалява риска от инсулт. Има също противовъзпалителни качества, като помага за намаляване на болки и отоци при артрит. Полезен е и за диабетици.

А ако освен да се храните здравословно, искате и да стопите излишни мазнини, трябва да помните едно основно правило: храната не е враг. На нея трябва да се гледа като инструмент за правилното функциониране на организма. Когато тя е в правилните количества и с необходимото качество, резултатът е здраво тяло без излишни килограми.

За изгарянето на излишните мазнини може да ви помогнат много от популярните храни, които съдържат едно важно вещество, благоприятстващо този процес. Това е устойчивото нишесте, което се съдържа в следните храни:

Банани
Порция: 1 среден по големина, около 20 сантиметра.
Устойчиво нишесте: 4.7 грама.

Овесени ядки
Порция: 1/2 чаша, сурови.
Устойчиво нишесте: 4.6 грама.

Бял фасул
Порция: 1/2 чаша, сготвен или от консерва.
Устойчиво нишесте: 3.8 грама.

Леща
Порция: 1/2 чаша, cготвена.
Устойчиво нишесте: 3.4 грама.

Картофи
Порция: 1 картоф с диаметър 6-7 сантиметра, сварен и охладен.
Устойчиво нишесте: 3.2 грама.

Банани за готвене
Порция: 1/2 чаша, cготвени.
Устойчиво нишесте: 2.7 грама.

Нахут
Порция: 1/2 чаша, сготвен или от консерва.
Устойчиво нишесте: 2.1 грама.

Ечемик
Порция: 1/2 чаша, сварен.
Устойчиво нишесте: 1.9 грама.

Пълнозърнета паста

Порция: 1 чаша, cварена.
Устойчиво нишесте: 2 грама.

Кафяв ориз
Порция: 1/2 чаша, cварен.
Устойчиво нишесте: 1.7 грама.

Препоръчителната дневна доза е 10-15 грама.

 

Източник: 

http://mese4ka.com/2011/01/10-produkta-za-dobro-zdrave/

http://health.actualno.com/news_332173.html


2011-01-14 (Прочетено 1158 пъти.)

2011 - 2015 (c) Н и Б web and seo: Idea Studio Ltd.