Грижа за устните

Грижа за устните

Устните - погрижете се за тях, за да бъдат те красиви, меки и съблазнителни.
Грижа за устните

Устните като всяка част от нашето тяло се нуждаят от редовна и правилна поддръжка, за да бъдат красиви, меки и съблазнителни.

Устните са особено чувствителни заради голямото количество нервни окончания в тях. Те реагират особено остро при студ и вятър. Най-често срещаният проблем през зимата са напуканите и изпръхнали устни, които понякога може да се нацепят до кръв.

В кожата на устните няма мастни жлези. Затова те изпитват голям недостиг на влага и често губят нормалния си вид, а се появяват пукнатини и възпаления, променят цвета и дори формата си.

Понякога може да се развие хейлит (възпаление на устните). Главната причината за него са неблагоприятните климатични условия (вятър, понижена влажност на въздуха и т.н.), но това състояние може да бъде предизвикано също от стрес, алергична реакция към червило, паста за зъби, заради недостиг на витамини.

Устните трябва да бъдат овлажнявани по всяко време от денонощието, в това число е през нощта. В общите случаи дерматолозите препоръчват употребата на специално червило, което предпазва устните от изсушаване и напукване.

В студено и ветровито време е добре да поставяте върху устните си балсам. Той подхранва, омекотява, овлажнява, защитава от вятъра и студа, придава естествен блясък и еластичност и способства за зарастването на раните. Ако пък проблемът е много по-сериозен и балсамите не помагат, тогава намажете устните с качествен зехтин и оставете да попие добре.

Съществуват и подхранващи кремове за устни, които е препоръчително да се употребяват през нощта. Те способстват за запазване на влагата в кожата на устните по време на сън.

Ако устните ви се белят, веднъж седмично може да ги мажете с ленено семе със сметана или мед.

Препоръчително е през зимата да се въздържате от употребата на декоративно червило. Съдържащите се в него компененти и оцветители запушват порите, в резултат на което кожата не може да диша добре и се обезводнява.

Вечер внимателно почиствайте устните си с козметично мляко или тоник и нанасяйте върху тях подхранващо средство.

Откажете се от кремовете, които съдържат салицилова киселина и ретин А - те изсушават кожата.

Ако лошото състояние на устните ви е предизвикано от алергия, потърсете консултация със специалист, но незабавно се откажете от средствата, които я предизвикват. В пастата за зъби това е цинаматът, а в средствата за предпазване от слъчевите лъчи – оксибензонът.

Ако не можете да разрешите сами проблемите с устните, потърсете помощта на дерматолог. Причините могат да бъдат и автоимунни или инфекциозни заболявания. Изменения в устните могат да настъпят и при патология на различни органи и системи.

Ако искате да постигнете по-добри резултати, действайте комплексно:

• За да са устните красиви и гладки, им направете пилинг. За целта можете да използвате мека четка за зъби. След това не забравяйте да ги подхраните като нанесете дебел слой балсам за устни, вазелин или зехтин.

• Няколко пъти седмично си правете маска с извара и сметана, настъргана ябълка и мляко, мед, зехтин или сок от цвекло.

• За устните трябва да се погрижите и „отвътре” – като се храните правилно. Намалете мазните продукти, силните подправки и алкохола, а употребявайте повече плодове, зеленчуци и ядки. Изпивайте всеки ден по 1,5-2 литра вода.

• Устните ни се пукат при липсата на определени витамини и най-вече тези от групата на витамин Е. За да се нормализират нивата му в организма, е необходимо да се увеличи приема на ядки и витаминни комплекси.

• Особено полезни са млечните храни. Ферментите и бактериите, съдържащи се в слюнката, могат да предизвикат появата на пукнатини по устните, а в млякото се съдържат вещества, които неутрализират тези микроорганизми. Бактериите могат да навредят особено, ако имате лошия навик да облизвате устните си, например когато сте нервни. В такъв случай може да откажете навика, като мажете устните си със сок от алое.

 

Източници:

http://zdraveto.namama.net/kak-da-se-otarvem-ot-napukanite-ustni/

Сочни и меки устни и през студена зима

http://www.zaneya.com/post/868

 


2010-12-23 (Прочетено 1092 пъти.)

2011 - 2015 (c) Н и Б web and seo: Idea Studio Ltd.