Овесените ядки - полезни и вкусни

Овесените ядки - полезни и вкусни

100 грама овесени ядки покриват тридневната нужда на организма от витамин B1 и 50% от дневната нужда от витамин B2.
Овесените ядки - полезни и вкусни

Още в миналото овесената каша се е препоръчвала за закуска на децата. И тогава хората може да са нямали интернет, не са им поднасяли пакетите с мюсли и сушени плодове, но са били достатъчно мъдри. Защото по състав овесът е много близък до съставките на кърмата. Той съдържа всички най-необходими за здравето компоненти: 80% скорбяла, 54-59% въглехидрати, 10-18% белтъчини, 5-8% мазнини, аминокиселини, витамини от група “B”, витамин К, калий, фосфор, магнезии, желязо, хром, никел, йод, каротин и др. Овесът е истински рекордьор по съдържание на цинк. Притежава вещества, които влияят благотворно върху работата на белите дробове и черния дроб.

100 грама овесени ядки покриват тридневната нужда на организма от витамин B1 и 50% от дневната нужда от витамин B2. Диетолозите препоръчват закуската с купичка овесени ядки. Те нормализират съсирването на кръвта, контролират усвояването на мазнините и прочистват червата.
Високото съдържание на витамин Е в овесените ядки ги прави ваш съюзник в заздравяването на имунната система. С изключителните си антиокислителни свойства, витамин Е забавя стареенето на човешкия организъм и воюва срещу редица заболявания, които се причиняват от разрушаването на свободните радикали. Витамините от група “В” участват в регулацията на обмяната на веществата, функциите на редица жизнениважни органи и системи, в частност на централната нервна система и кръвоносната система.

Витамин РР, който се съдържа в обвивката на овеса, участва в окислително-възстановителните процеси, стимулира дейността на задстомашната жлеза, подобрява чернодробните функции.
Овесените ядки се препоръчват още на хора с болни бъбреци, черен дроб, подагра, изтощени от инфекциозни заболявания, след тежки операции, болни от диабет, с нарушени функции на стомашно-чревния тракт и с наднормено тегло.

Овесените ядки са полезни и защото повишават жизнения тонус на организма. Те са чудотворна храна в различните си форми: трици, ядки, мюсли). Силата и действието им са в пълен контраст със скромния им външен вид и сравнително ниската им цена. Доказано е, че имат силно въздействие върху “патентованите убийци на съвремието” – ракови заболявания, захарен диабет, висок холестерол в кръвта, затлъстяване и техните последствия.

Не случайно гастроентеролозите препоръчват овесената диета за профилактика и терапия на много заболявания на стомаха, както и за хепатит, гастрит, възпалителни процеси на хранопровода и дори за цироза на черния дроб.

Днешно време в магазините можете да намерите широк асортимент от продукти, съдържащи овес – овесени ядки, мюсли, овесени бисквити и хлебчета и редица други лакомства.

Това не е случайно – овесът се отличава с добри вкусови качества и много полезни свойства. Най-хубавото е, че овесените продукти са чудесно средство за прочистване на чревния тракт от застояли се отпадъчни вещества. А прочистването на стомашно-чревния тракт стои в основата на всяка една диета за отслабване.

Защо точно овесена диета?

Със спазване на овесена диета не само ще прочистите стомашно-чревния си тракт от вредни отпадъци (които в някои случаи достигат тегло от 15 килограма!), но и ще нормализирате телесното си тегло, ще си подобрите значително настроението и работоспособността и ще се простите най-сетне с различните храносмилателни проблеми. Не случайно гастроентеролозите препоръчват овесената диета за профилактика и терапия на много заболявания на стомаха, както и за хепатит, гастрит, възпалителни процеси на хранопровода и дори за цироза на черния дроб. Сигурно е, че овесената диета е не само бърз и безболезнен начин да регулирате теглото си, но и “вкусен” начин за предпазване от различни стомашно-чревни заболявания.

Ефективност

При правилно спазване на диетата се стига до три и повече свалени килограма седмично. Специалистите в областта биха казали, че толкова бързо отслабване е вредно. Така е, стига да става дума за сваляне на собствените мастни наслоявания. В случая с овесената диета обаче бързата загуба на тегло е свързана по-скоро с прочистването на организма, отколкото със “стопяването” на мастните депа. Тялото се прочиства от вредните отпадъчни вещества и свалените грамове нямат лошо влияние върху здравето. Дори напротив.

“Задръстването” на организма с отпадъчни вещества нарушава процесите на храносмилане и усвояване на полезните хранителни вещества. В резултат на това елементите, от които имаме нужда за нормално функциониране на тялото, може да се усвояват слабо и да преминават “транзитно” през чревния тракт. Заради това човек огладнява бързо. Усвоимостта на замърсената чревна система може да е избирателна и някои вещества да се поемат по-активно (например мазнини), а други – по-слабо (например въглехидрати и белтъчини). Това води до дисбаланс на метаболизма, увеличаване на телесното тегло и засилване на апетита. Затова прочистването на чревния тракт и нормализирането на храносмилателните процеси е чудесен старт за възвръщане на нормалното телесно тегло.

Нещо повече – още при варенето на овесената каша се образува слуз, която съдържа специфичен полимерен въглехидрат. Тази слузеста маса покрива вътрешната повърхност на стомаха и бухва, благодарение на което се постига дълготрайно чувство за ситост и съответно по-рядко хранене. Същата слуз предлага отлични условия за живот на полезната микрофлора и засилва активността на гладката мускулатура на стомаха и червата. Това не позволява на храната да загнива и да се застоява в чревния тракт.

Меню на овесената диета

Тя за щастие не изисква строга система, която да се спазва задължително.

Можете да консумирате овесени продукти във всеки един удобен за вас режим и под всякаква форма. Например можете да започнете с овесен хляб, вместо ръжен или бял. Ако пък обичате сладко, обърнете внимание на овесените бисквити. Можете да ги консумирате самостоятелно или с чай. Поглезете се и с мюсли, накиснато в горещо мляко. Не забравяйте да ядете овесена каша всяка сутрин, тя трябва да е преварена до желатинова гъстота.

Постепенно можете да преминете към напълно овесена диета – да ядете овесена каша на закуска, обяд и вечеря (можете да я сварите в мляко). Кашата се подправя със стафиди, краве масло, мед, захар или сладко. Пиперът, солта и други подправки са крайно нежелателни, тъй като възбуждат апетита. Около половин час след всяко хранене не пийте течности. Между отделните хранения е позволено да хапнете умерени количества плодове.

Не забравяйте, че овесът не съдържа достатъчно витамини и микроелементи и не може да замести разнообразното хранене. Затова след един месец на тази диета трябва да си починете от нея поне половин година.

 

Източници:

http://woman.hotnews.bg/n/ovesenadieta.6893.html

 

Рецепти с овесени ядки:

http://nb.nadezhda.org/podr.html?id=19


2010-12-23 (Прочетено 2780 пъти.)

2011 - 2015 (c) Н и Б web and seo: Idea Studio Ltd.