Какво да ядете, за да забременеете

Какво да ядете, за да забременеете

Храненето е един от факторите, които влияят на способността за зачеване. Полезни и интересни препоръки за нея и за него.
Какво да ядете, за да забременеете
До ден днешен има слухове и вярвания за определени диети, целящи жената да зачене момче, момиче или дори вундеркинд.

Едно е сигурно – способността ви да забременеете несъмнено е свързана с храненето ви.

Забременяването се влияе от редица фактори, сред които е и храненето. Важно е в менюто на бъдещите родители да е включено достатъчно количество витамини и минерали, най-вече фолиева киселина, желязо, йод и калций. Обикновено се казва, че е необходимо да изяждате по 5 порции зеленчуци и плодове дневно (3 порции зеленчуци на 2 порции плодове), като за една порция се брои един плод или пък количество зеленчуци, което да се събере в двете ви шепи.

Ако обаче искате да повишите шансовете си да забременеете, имайте предвид и следните препоръки:

ЗА НЕГО

Общи принципи:

В основата на менюто на бъдещия баща трябва да стоят:

* месото (варено, на пара или на грил, не много мазно)
* картофите (печени или варени, но не пържени)
* зеленчуци (пресни, сварени или приготвени на пара)
* пресни плодове
* пълнозърнести продукти

Всичките тези храни подобряват качеството на спермата. Според статистиката мъжете, спазващи този хранителен режим имат 62 млн. семенни клетки в 1 милилитър сперма (това е два пъти повече, отколкото при мъжете, които се хранят по друг начин или нездравословно).

Освен това:

* Включете в менюто продукти, съдържащи много витамин С, тъй като той намалява риска от произвеждане на увредени сперматозоиди. 60 мг. на ден са напълно достатъчни. Ако мъжът е пушач, трябва да увеличите дозата поне до 100 мг. (макар че е по-полезно той просто да откаже цигарите).

* Обърнете особено внимание на цинка – трябва да се поемат около 12-15 мг. цинк на ден. Дори и краткотрайният недостиг на цинк може да намали количеството на произвежданите сперматозоиди и нивото на тестостерона. Достатъчно богати на този микроелемент са постното телешко, белият фасул и тъмното пилешко месо.

* Най-добре е временно да откажете алкохола или пък да намалите значително употребата му. Всяка алкохолна напитка, независимо от типа й, понижава нивото на тестостерона и количеството на произвежданите сперматозоиди. При това обаче увеличава броя на анормалните семенни клетки.

ЗА НЕЯ

Общи принципи:

Като цяло понятията “диета” и “зачатие” са взаимноизключващи се. Лекарите обикновено препоръчват на бъдещите майки преди да забременеят да се доближат максимално до идеалното си тегло. Както наднорменото, така и поднорменото тегло могат да повлияят неблагоприятно на бременността. Режимът, който е прието да се нарича “средиземноморска диета” всъщност е режим на здравословно и балансирано хранене.

Учените са установили, че жените, които раждат момчета, преди зачатието се хранят с достатъчно калорични храни и поемат на ден с около 180 ккал повече от майките, родили момичета.

Подходящ хранителен режим за бъдещата майка е т.нар. “средиземноморска диета”, известна още като “диетата на Афродита”. Основни продукти в нея са:

* рибата и морските дарове (най-добре сварени или приготвени на пара)
* зеленчуците (пресни, приготвени на пара или сварени)
* растителните масла (най-вече зехтин)
* бобените култури

Допуска се също така консумирането в умерени количества на не мазно месо и обезмаслени млечни продукти, както и на пълнозърнест хляб на закуска.

Строгото спазване на тази диета може да увеличи шансовете ви да забременеете до 40 %.

Дадените по-горе препоръки са дадени без оглед на индивидуалните ви особености – общо здравословно състояние и състояние на репродуктивната ви система! Преди да ги приложите, посъветвайте се с лекаря си.

 

Източник:

http://woman.hotnews.bg/n/kakvo-da-yadete-zada-zabremeneete.6037.html


2010-12-22 (Прочетено 841 пъти.)

2011 - 2015 (c) Н и Б web and seo: Idea Studio Ltd.