Date a Girl Who Reads

Date a Girl Who Reads

by Rosemarie Urquico
Date a Girl Who Reads

Rosemarie Urquico e филипинска писателка. Този текст е бележка, която споделя с приятелите си във facebook.  

Запознай се с момиче, което чете. Излез на среща с момиче, което харчи парите си за книги вместо за дрехи. Може и да има проблем със затворените пространства, понеже има твърде много книги. Срещни се с момиче, което си има списък с книги, които иска да прочете, което има карта за библиотеката още от дванадесетгодишна.

Открий момиче, което чете. Ще я познаеш по това, че вечно има недовършена книга в чантата. Тя е онази, която влюбено оглежда лавиците в книжарницата, която надава тихичък вик, когато открие книгата, която иска.  Виждаш ли странната мацка, която подушва страниците на стара книга в антикварната книжарница? Това е читателка. Никога не могат да устоят на изкушението да помиришат страниците, особено ако са пожълтели.

Тя е момичето, което чете докато чака в кафенето на ъгъла. Ако погледнеш в чашата й ще видиш, че дори не е разбъркала сметаната си, защото е погълната – изгубена в света, създаден от автора. Седни до нея. Може и да те погледне лошо, защото повечето момичета, които четат не обичат да бъдат прекъсвани. Попитай я дали книгата й харесва.

Купи й друго кафе.

Кажи й какво наистина мислиш за Мураками. Провери дали е успяла да се пребори с първата глава на Властелина. Разбери, че дори и да казва, че разбира Джойсовия "Одисей", го казва, само за да звучи интелигентно. Попитай я харесва ли Алиса и дали иска да бъде Алиса.

Лесно е да ходиш с момиче, което чете. Подарявай й книги за рождения ден, за Коледа и за различни годишнини. Дай й подарък от думи, в поезия или песен. Дай й Неруда, Паунд, Секстън, Къмингс. Покажи й, че разбираш, че думите са любов. Разбери, че тя познава разликата между книгата и реалността, но, за Бога, ще се опита да превърне живота си поне малко в подобие на любимата си книга. Вината няма да е твоя, ако успее.

Тя просто трябва да опита.

Излъжи я. Щом разбира от синтаксис, ще разере и защо си излъгал. Зад думите има и друго: мотивация, стойност, нюанси, диалог. Няма да е краят на света.

Разочаровай я. Защото момичето, което чете, знае, че разочарованието води до кулминацията. Защото момичето, което чете, знае, че всяко нещо си има край. Че винаги можеш да напишеш продължение.  Че можеш да започваш отново, и отново, и отново и пак да бъдеш герой. Че в живота трябва да има един или двама злодеи.

Защо да се плашиш от всичко, което не си? Момичетата, които четат, знаят, че хората, също както литературните герои, се развиват. Освен тези от "Здрач".

Ако си намериш момиче, което чете, дръж я здраво. Ако я намериш в два сутринта, притиснала, хлипайки, книга до гърдите си, направи й чаша чай и я гушни. Може и да я губиш за по няколко часа, но тя винаги ще се връща при теб. Ще говори така, сякаш героите в книгите й са истински хора, но това е защото, поне за малко, те винаги са.

Ще й предложиш в балон с горещ въздух. Или на рок коцнерт. Или просто така, следващия път, когато е болна. По скайп.

Ще се усмихваш толкова широко, че ще се чудиш как сърцето ти все още не се е пръснало и оплискало всичко с кръв. Ще напишете историята на живота си, ще имате деца със странни имена и още по-странни вкусове. Тя ще ги запознае с Котарака с шапка и Аслан, може би дори и в един и същ ден. Заедно ще се разхождате през зимата, когато остарете и тя тихичко ще рецитира Кийтс, докато ти изтръскваш снега от ботушите си.

Излез с момиче, което чете, защото го заслужаваш. Заслужаваш момиче, което ще ти даде най-пъстрия живот, който можеш да си представиш. Ако единственото, което можеш да й предложиш са монотонност, пропилени часове и предложения с полвин уста, ще си си по-добре сам. Но ако искаш света, и световете отвъд него, излез на среща с момиче, което чете.

Или още по-добре – с момиче, което пише.

 

Източник:

http://mila.azcheta.com/?p=211#comment-130


2011-11-07 (Прочетено 1463 пъти.)

2011 - 2015 (c) Н и Б web and seo: Idea Studio Ltd.