Добрият имунитет се гради целогодишно!

Добрият имунитет се гради целогодишно!

Затова трябва да се грижим за него и да го подкрепяме постоянно.
Добрият имунитет се гради целогодишно!

Как да повишим защитните сили на организма

Най-често се замисляме за това през есенно-зимния период. Сякаш самата природа ни кара да направим това: студ, киша, дъжд, а добрият имунитет се гради целогодишно. 

Стресът, неправилното хранене, тютюнопушенето, алкохолът, липсата на сън и физическа активност, приемането на антибиотици обезсмислят всички усилия на имунната система да ни защитава. Лекарите твърдят, че имунитетът не толкова трябва да се стимулира (при това всяка външна намеса в тази все още ненапълно проучена система може да бъде опасна), колкото да го подкрепим.

Ако искате да сте здрави - променете начина си на живот.

Имунната система е много тясно свързана с нервната, вегетативната и ендокринната система. Когато имунната система отслабне, това води до нарушения във вътрешните органи.

Как да разчитаме сигналите SOS на организма

Основните “органи” на имунната система са: тимус, далак, костен мозък и лимфни възли. Имунитетът действа на две нива. Първото ниво осигурява физическата и химичната защита на организма срещу вредните агенти. Тя включва кожата (първата защитна бариера срещу бактериите) и лигавиците, покриващи храносмилателната, дихателната система и урогениталния тракт. Отделяната от нея течност (слюнка, стомашен сок и т.н.) улавя агентите, които се опитват да проникнат през някои от тези системи. Второто ниво на имунната система осигурява защита от проникване в кръвния поток на патогенни организми. Тя включва специални клетки (лимфоцити, макрофаги и т.н.), които убиват клетките-агресори или произвеждат антитела срещу тях.

Честите настинки и невъзможността да се отървете от нито една инфекция не са единственият знак, че имунитетът ви има нужда от помощ. Разбира се, дистанционна диагностика едва ли е възможна. Необходимо е да се консултирате със специалист. Но има някои признаци, на които все пак си струва да обърнете внимание: те може да се дължат на понижената имунна защита. Това са:

- сънливост;
- летаргия, ниско кръвно налягане;
- петна по езика;
- болки в мускулите и ставите;
- отпадналост, умора;
- повишена тревожност, избухливост;
- чести появи на гъбични инфекции;
- безсъние;
- студени тръпки.

В критичния етап от отслабването на имунитета се появяват хронични заболявания и усложнения. Тук признаците на отслабената имунна система се проявяват чрез чупливите нокти, лющещата се напукана кожа, цъфтящата и без блясък коса.

Какво може да се направи

В дългия списък с рисковите фактори, които водят до намаляване на имунитета, централно място заемат три показателя: хранене, стрес и липса на физическа активност.

Тъй като имунитетът е система, за нейното възстановяване и укрепване трябва да се приложат комплекс от мерки. Но при едно условие: да направите това само след предварителна консултация с вашия лекар.

Защо трябва да проверяваме микрофлората на червата

Тъй като около 60% от клетките на имунната система са концентрирани в червата, повишаването на защитните сили на организма трябва да започне с разрешаване на проблемите, свързани с гастроентерологичния тракт. В повечето случаи причина за нарушенията на имунитета е баналната дисбактериоза - нарушаване на баланса на чревната микрофлора. Обитателите в стомашно-чревния тракт са необходими за стимулиране на имунната система, за поддържане на метаболитните процеси, за усвояването на витамините. Когато този баланс е нарушен, полезните бактерии се заменят с гнилостна и патогенна микрофлора, което води до намаляване на имунитета.

Като предпазна мярка включете в дневното си меню кисело-млечни продукти (кисело мляко, айран - най-малко по една порция на ден), пресни плодове и зеленчуци, нерафинирани растителни масла: Тези продукти допринасят за нормализиране на жизнената дейност на полезните чревни бактерии.

Внимание!
Ако са ви поставили диагнозата дисбактериоза, преди всичко трябва да възстановите бактериалния баланс в червата, т.е. да ги заселите с полезни бактерии. За да се справите с този проблем, ще ви помогнат комбинираните лекарства, които включват няколко вида полезни бактерии. Те се разпространяват в червата и потискат растежа на патогенните микроорганизми.

В стомаха на здрав човек има повече от петстотин вида микроорганизми и бактерии, а общата маса на чревната микрофлора е от 1 до 3 кг!

Какво може да причини стресът

Хроничният стрес води до производството на кортизол, а с течение на времето този негативен хормонален фон започва да потиска и отслабва имунната система.

Опитвайте се да не потъвате в дадена стресова ситуация продължително време. За да постигнете това, използвайте техниката на “трите въпроса”. Тя ще ви помогне да видите ситуацията в различна светлина. Преди да пристъпите към решаването на определен проблем, изчакайте 2-3 минути, за да се успокоят емоциите. След това пристъпете към анализ на ситуацията, като отговорите на следните въпроси:

- Какво полезно мога да извлека от тази ситуация?

- Какво мога да науча и какви изводи мога да си правя?

- Как да се справя в тази ситуация, опирайки се на анализа, а не на емоциите си?


В продължителна стресова ситуация трябва да помогнете на нервната си система да се справи с натоварването. Това може да стане с помощта на билките, като мента, валериана или комплекс от билки.

Липсата на мускулна активност води до забавяне работата на всички системи в организма, включително и на имунната. Едно от последствията е забавянето на кръвообращението и достъпът на имунните клетки до засегнатите райони (например, ако сте се наранили) е затруднен. Правете леки гимнастически упражнения всеки ден в продължение поне на 15-20 минути. Нямате време или желание за гимнастика? Тогава танцувайте под звуците на любимата си музика, поиграйте си с децата, разходете кучето.

След сутрешната гимнастика вземете душ (за по-силните духом и телом може и контрастен) - той ще ободри не само вас, но и имунната ви система. Разтрийте тялото си с влажна кърпа с интензивни движения: това ще стимулира кръвообращението ви.

Дрехите трябва да бъдат от естествен памук, а не от синтетика и изкуствени влакна.

Прибирайки се в къщи, поне за кратко време ходете боси - това е за отпускане за краката и масаж на всички точки на стъпалата, много, от които отговарят за състоянието на носоглътката.

По какъв начин да се храним

Малко вероятно е да се изненадате от факта, че лошото хранене и липсата на витамини и минерали е основната причина за понижаване на имунитета. За да повишите защитните си сили, включете в ежедневното си меню:

- броколи, моркови, тиква, тиквички;
- ягоди, киви, всички цитрусови плодове;
- сьомга, пуешко месо.

Колкото може по-често добавяйте към салатите, супите и другите ястия магданоз, копър, листа и корени от целина. Пъдпъдъчите яйца ще ви помогнат също да повишите имунитета си. Те трябва да се консумират сурови, на гладно, по 7-8 броя.

Пресните плодове и зеленчуци и току-що изцедените сокове са основен източник на витамини. Но през есента и зимата не бива да бъдат пренебрегвани и витаминните комплекси. Специално внимание отделете на витамин С - той ще ви защити от настинките.

Според учените липсата на витамин С в диетата на българите достига до 70%. 60-80% е недостигът на витамините B и E.

Резултатите от други изследвания показват, че липсата дори и само на един от елементите (цинк, желязо и т.н.) значително отслабва имунната система.

 

Източник:

http://www.blitz.bg/article/27607

Снимка:

http://receptite.info/wp-content/uploads/2010/03/43.jpeg


2011-10-31 (Прочетено 1724 пъти.)

2011 - 2015 (c) Н и Б web and seo: Idea Studio Ltd.