Десетте принципа на приятелството

Десетте принципа на приятелството

Истинското приятелство е богатство, което трябва да ценим, пазим и за което трябва да се грижим. За да го имаме...
Десетте принципа на приятелството

Най-ценното, в което може да инвестираш в този живот, е приятелството. То е толкова важно, че ако имаше начин, лекарите щяха да изписват приятели, а не лекарства. Защо ли? Приятелят ще се засмее и на най-тъпата ти шега, искрено ще се зарадва на успеха ти, веднага ще се отзове при нужда или просто ще ти даде рамото си да поплачеш на спокойствие... Каквато и да е тайната, важното е да цениш и пазиш тези отношения. И да имаш купища пари, без добър приятел ще си най-бедният/-ата на света. За целта обаче първо ти трябва да си приятел/-ка. Ето какво се изисква от теб:

1. Честност
Честността и искреността са ключът към доверието. За да се развие едно приятелство, трябва първо да се създаде доверие. Приятелите трябва да знаят, че могат да разчитат на теб и че ще получат най-добрият съвет.

2. Доброжелателност
Това е онази сила, която подкрепя, дори когато целият свят е срещу теб. Помни рождените дни на приятелите си и ги карай да се чувстват ценни и обичани, особено в труден момент.

3. Уважение
Уважавай дружбата ви. Никога не се възползвай от добротата на приятелите си, реванширай се за услугите, не завиждай на успехите им и се съобразявай с чувствата им.

4. Прошка
Прошката е много важна за истинското приятелство. Тя означава любов и приемане, желание да съхраните дружбата си, въпреки някои трудности.

5. Саможертва
Понякога да си добър приятел изисква да пренебрегнеш собствените си удобства. Ако загазиш в 3 през нощта, истинският приятел ще дойде да ти помогне, без да мърмори или да задава въпроси.

6. Подкрепа
Важно е приятелите ти да чувстват твоята подкрепа. Застани твърдо зад тях, никога не говори срещу тях. И не позволявай на други да го правят!

7. Даване
Добрият приятел дава, без да очаква компенсации. Като истински приятел, давай съвети, но не и заповеди. И още, забрави израза: “Нали ти казах!”

8. Смях
Важно е да намирате време просто да се забавлявате с приятелите си. Всяка такава минута е безценна!

9. Безусловно приемане
Окуражавай приятелите си да изразяват своята индивидуалност. Не искаш да се чувстваш с приятелите си като на изпит и да се притесняваш дали ги впечатляваш достатъчно, нали? Приеми ги такива, каквито са!

10. Взаимност
Истинското приятелство не е еднопосочна улица. И двете страни трябва да дават и да получават. Отвори сърцето си, споделяй и дай възможност на твоите приятели да правят същото.

 

Източник:

http://mecheb.blog.bg/tq-i-toi/2009/08/14/desette-principa-na-priiatelstvoto.379712


2011-10-29 (Прочетено 3175 пъти.)

2011 - 2015 (c) Н и Б web and seo: Idea Studio Ltd.